2014. június 29., vasárnap

Nyári színes :-)

Hallgassatok Szirmok Vikire!
Érti a dolgát! :-)

Olyan fonalat ajánlott, hogy ahányszor ránézek ezekre a blúzokra, "ragyog a szívem, mint a nap"! :-)
ALIZE cotton gold
Igazi vidám, nyári hangulatot kelt.

Egy fonal, három különböző technika és három különböző textúra.
Az első az horgolva van, 28 deka fonal ment rá.
Ezzel a mintával dolgoztam:


A második blúzt kötöttem.
A nyakánál kezdtem, 18 deka fonalat használtam fel.
Ezzel a mintával:

A harmadikat szintén kötöttem, ugyanazzal a mintával, mint a másodikat, csak hosszában. :-)
Így haladtam:

Az oldalakat kötést utánozó öltéssel varrtam össze.
A szemeket nem a szokásos módon szedtem fel, hanem így:
Láthatatlan kezdés

Az alját horgolt mintával szegtem be, mert visszakunkorodott a kötés.
Kötést utánozó öltés

Kötött szoknyáknál is szeretem ezt a technikát alkalmazni, mert nem látszik, hogy hol van összevarrva! :-)

Ha kérdés van, tegyétek fel, írjatok és szívesen válaszolok itt is vagy az Fb. chat falán.

Sok sikert.


Üdv:


2014. június 20., péntek

Horgolt fehér ruha

Még ennyi lájkot egyik munkámra sem kaptam, mint erre.
Igaz, talán ez volt eddigi legizgalmasabb darabom.
Kaptam egy fotót, hogy meg tudom e horgolni.
Hát meg tudtam:-)

A mell része így utólag nem bonyolult, de amíg ezt kijelenthetem, addig lebontottam néhány próbálkozásomat.

Először is egy melltartót pelenkaöltéssel körbevarrtam, mert a melltartó és a ruha össze van dolgozva.
A mellrészt a fenti kép alapján készítettem.
Kezdtem 54 láncszem 8 soron keresztül egyráhajtásos pálca.
A 9. sortól csak 26 pálcát horgoltam, s ahogy a nyíl mutatja,összehorgoltam. 
Egyszerűbb az a megoldás, hogy a 26 pálcával végighorgolod a sorokat és azután majd összeöltögeted a két oldalt.Fonal elvág.
Hogy el tudd képzelni: az a rész lesz a dekoltázs, ami 54 láncszemmel kezdődik. Később majd erre horgolod rá a csipkemintát.
Majd a munkadarabot elforgatva elkezded hónalj részt horgolni 25 pálcával és a rajz szerint haladsz.
Így bonyolult, de ha készíted és magadhoz próbálod fogod érteni. Remélem :-)
 Ennek alapján elkészíted a másik kosarat is.
Majd ráhorgolod a csipkemintát. Vagy ezt, vagy hasonlót.

Arra azért felhívom a figyelmedet, hogy a csipkeminta a második kosárnál az első tükörképe legyen.
Most szépen ezt az egész munkát ráhorgolod a beszegett melltartóra. A két kosár között marad egy üres háromszög. Azt be is lehet horgolni, én egy virágot horgoltam oda.
Van egy jó hírem.
Ha eddig eljutottál, innen gyerekjáték lesz az egész.
A kép felső részén olvashatod a ruha mintáját.
A meglévő pálcák számából kiszámolod, hogy hány mintád lehet. Ugyanannyi minta legyen elől és hátul is.
A minta szemszáma szaporodik. A harmadik mintaegységgel dolgozz addig, amíg gondolod a ruha hosszát.
A legalját tetszés szerint pikóval, vagy láncszemekkel szegd körbe.
A melltartó pántját én úgy "tüntettem" el, hogy olyan pántot horgoltam a ruhának, hogy a lyukakon átfűztem a pántot.

No!
Azt leszögezhetjük, hogy inkább horgolok, mint leírást készítek.
Lehet, hogy átugrok dolgok felett, ami nekem egyszerűnek tűnik, viszont a készítőnek nem érthető.
Ezért arra kérlek, ha gondod van, írj és kérdezz!
Szívesen elmondok mindent, amit tudok.

Még annyit, hogy a ruha eldorado 06-oss cérnából készült, kb. 45 deka.






Kívánok jó munkát és sok sikert ehhez a szép darabhoz :-)




Üdv.










2014. június 13., péntek

Tócsni-torta

Nagyon finom, kellemes étek, nem éppen diétás, de nem kell azért lemondani róla :-)

Elvileg a hámozott burgonyát le kell reszelni, de azt nem szereti egyik háziasszony sem, ezért nagyüzemi módon a legkisebb rostú húsdarálón ledaráljuk. A burgonyával együtt ledaráljuk a vöröshagymát és a fokhagymát is.
Ebbe a masszába teszünk lisztet, sót, borsot, vágott friss petrezselyemzöldet, tojást és egy kis szódabikarbónát.
Ezeket összedolgozzuk és máris kezdődik a sütés.

Palacsintasütőbe pici olajat öntünk és amikor felmelegedett, beleteszünk egy szedőkanálnyi masszát.
Evőkanállal elsimítgatjuk a tésztát és szép pirosra, ropogósra sütjük.
Először az egyik oldalát, majd a másikat.
Így teszünk a többi masszával is.

Juhtúrót összekeverünk tejföllel és fokhagymával. Ezzel megkenjük a lepcsánk (tócsni) lapokat.
Ebbe ne tegyünk sót, mert a túró sós.
Tetejére szórhatunk egy kis snidlinghagymát.
Ha gondoljuk az így elkészített tortát összemelegíthetjük sütőben, de jelen esetben ez kimaradt.


 Még az utolsó pillanatban sikerült lépek csinálni! :-)

Nagyon finom, különleges és nem is (olyan) drága.
A juhtúrót ki is lehet hagyni, vagy helyettesíteni tehéntúróval, vagy krémsajttal, esetleg reszelt sajttal.
Vagy kinek-kinek szája íze szerint.

Hozzávalók csak hozzávetőlegesen:
1 kg. burgonya
30 dkg. liszt
1 fej vöröshagyma
4 cikk fokhagya
1 csokor petr.zöld
3 db. tojás
só,
bors,
1 kk. szódabikarbóna
olaj a sütéshez.

Ennek az ételnek jellegét az őröltbors és a petrezselyemzöld  adja. Adjunk hozzá bőven, de azért vigyázva.

Nagyon fontos, hogy nem olajban sütjük, hanem olajon!
Tehát csak pici olaj a sütő aljára és szépen megsül, és nem fog tocsogni az olajtól!

Nem lehet ellenállni ennek a finomságnak.
S hogy jobban essék, előtte ágyazzunk meg egy jó kis barackpálinkával :-)
S ha már bűnöztünk, a jobb emésztés érdekében igyunk egy pohárka borocskát.
A jobbik fajtából.
 Nekem a lőre is tokaji :-)

Készítsétek el és fogyasszátok egészséggel!

Üdv:








2014. június 8., vasárnap

Horgolt nyári kalap!



Mivel többen is érdeklődtetek, ezért itt írom le, hogyan készült a kalap!

Ez a kalap Piroska nevű horgolócérnából készült, 2-es tűvel.
Két gombolyag nem kell rá. A keményítés utáni súlya 9 deka.
A kalap mintája úgy születik, hogy látsz egy szép kézimunkát és "belelátod" a kalapot. :-)
A tetőrész egy kis csipketerítő, majd a kalap oldala szaporítás nélkül bármilyen minta lehet.
A karima mintája pedig szintén egy csipke kézimunka nagyobb körszelete lehet.
De lehet olyan horgolás is, amit pl. asztalkendő körbehorgolásához alkalmazunk.
Tehát kiaknázhatatlan, széleskörű a kalapminták tárháza.
Persze számolni azért kell, mert nem szabad, hogy a karima nagyon befodrozódjon, mert azt nem lehet keményíteni.

Maga a keményítőszer közönséges búzakeményítő por.
Egy púpozott evőkanál porhoz 2,5 dl víz kell.
Egy kalaphoz 7,5 dl vizet és 3 ek. keményítőt használok.

7 dl vizet felteszek főni, a maradékban csomómentesre keverem a port.
Amikor forr a víz, beleöntöm a keményítős vizet és még kis ideig kavarom. Jól besűrűsödik.
Hagyom kézmelegre hűlni és belenyomkodom a kalapot. Álljon benne kb 20percig, hogy jól beszívja magába.
Hát, az igazat bevallva, nem egy gusztusos látvány, de a cél érdekében mindent!

Ezután kinyomkodjuk és "kaptafára", akarom mondani kalapfára tesszük.
Formára igazítjuk és szárítjuk.
Nekem van egy olyan műanyag edényem, ami éppen fejméret :-)
Én arra teszem és a karimát szétsimítom, és szárítom.
Van, aki két részletben keményíti.
Először csak a karimát áztatja keményítőbe, és azt formázza, szárítja, a sapka része az csak úgy el van középen.
Majd, miután kemény lett a karima, akkor keményíti a sapka részét, amit egy ötliteres dunsztos üveg aljára húzva ér el.

Mutatom a kellékeimet: egy fedő, egy vödör, amire teszem a fedőt, és maga a formát adó edény. Szakácsnő lévén a konyhában fellelhető dolgokat alkalmazom :-)
A nagyobb stabilitás érdekében, amikor megszárad én még egyszer át szoktam kenni keményítővel. Csak úgy a kezemmel átsimizem.

Sok sikert, s ha nektek jobb ötletetek lesz, akkor mondjátok el nekem! :


Egy pontos mintaleírás Judittól!

Köszönjük :-)

Üdv: