2016. július 10., vasárnap

Krumplilángos! A nagy retro kaja :-)

Krumplilángos :-)


Egyszer  egy kedves ismerősöm felhívott, hogy mondjak gyorsan olyan ételt, ami leginkább jellemző településünkre.
Nem sokat gondolkodtam, rögtön a krumplilángost mondtam.
Azt nem tudom, történelmileg mikorra vezethető vissza, de azt tudom, hogy nagymamám és édesanyám igen gyakran csinált és én magam is.
Munkahelyemen, az "Őszi Napfény" Idősek otthonában gyakran sütök a gondozottjainknak.

 Nagyon szeretik. Itt csak palacsintasütőben készítem, de azt mondják, hogy az igazi az masinán sül. A platnyin.
Most már én is tudom, hiszen nagy örömömre kaptam is egy öreg, de rendkívül jó állapotban lévő masinát a kereszt szüleimtől.
És valóban! Teljesen más az íze, szóval kell a lángosra az a kis vaspor! :-)





S hogy miért gondolom a krumplilángost sajátunknak?
2009-ben sütöttünk 2009 darabot, kétszer megdöntöttük saját Guinness rekordunkat.
Egyenlőre nem akadt ellenfelünk, aki 2012 évi  140 X 144 cm-es lángosunktól nagyobbat készített volna.



Emlékezetesebb a Tokaji borral való ismerkedés, ha a Magyarországon dolgozó külföldi diplomaták részt vesznek egy igazi, hegyaljai szüreten.Ennek keretében  került sor  2009-ben Abaújszántón a Diplomataszüretre, ahol a munkában megfáradt vendégeinket szintén krumplilángossal kínáltuk.







Ennyi kötődést én már elégnek tartok ahhoz, hogy azt mondjam, hogy ha  krumplilángos, akkor Abaújszántó.
Nagyon finom, nagyon laktató, nagyon olcsó, nagyon munkaigényes és nagyon nem Norbi update 1. :-)
A krumplit meghámozzuk, kockázzuk és sós vízben megfőzzük. Még melegen átnyomjuk a krumplinyomón. Nagyüzemileg a húsdarálón szoktam leengedni. Amikor a burgonyapép kihűl akkor liszttel és ha kell még kicsi sóval összegyúrjuk. Hengert formázunk belőle, amiket feldarabolunk. Ezeket a darabkákat lisztezett gyúrótáblán kisíkáljuk (nyújtjuk)  palacsinta méretűre, majd megsütjük. Vagy palacsintasütőben, vagy masinán, vagy lemezlapon. Csak így szárazon. Amikor megsült mind a két oldala, akkor megkenjük sertészsírral. Feltekerjük, vagy háromszögűre hajtjuk.

 Melegen kínáljuk, magában, szilvalekvárral, esetleg szalonnatepertős hordós káposztával. Kinek kinek ízlése szerint.
Azt tudni kell, hogy nagyon laktató, viszont egy darab után nem lehet megállni. 
És ha már jól laktunk, akkor igyunk utána egy kis jóféle szántói borocskát, csakhogy jobb legyen az emésztésünk.

Pontos receptet azért nem írok, mert függ a krumpli minőségétől, főzésétől és a liszttől is.
Nagyjából 1 kg krumplihoz kell  0,5 kg liszt. A lényeg, hogy egy könnyen síkálható tésztát kapjunk.
Ebből a mennyiségből kb. 20 db. lángost süthetünk.
Tudtak ezek a régi öregek!
Hát tudjunk Mi is!
Sok sikert!

Üdv:  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése