Elvileg a hámozott burgonyát le kell reszelni, de azt nem szereti egyik háziasszony sem, ezért nagyüzemi módon a legkisebb rostú húsdarálón ledaráljuk. A burgonyával együtt ledaráljuk a vöröshagymát és a fokhagymát is.
Ebbe a masszába teszünk lisztet, sót, borsot, vágott friss petrezselyemzöldet, tojást és egy kis szódabikarbónát.
Ezeket összedolgozzuk és máris kezdődik a sütés.
Palacsintasütőbe pici olajat öntünk és amikor felmelegedett, beleteszünk egy szedőkanálnyi masszát.
Evőkanállal elsimítgatjuk a tésztát és szép pirosra, ropogósra sütjük.
Először az egyik oldalát, majd a másikat.
Így teszünk a többi masszával is.
Juhtúrót összekeverünk tejföllel és fokhagymával. Ezzel megkenjük a lepcsánk (tócsni) lapokat.
Ebbe ne tegyünk sót, mert a túró sós.
Tetejére szórhatunk egy kis snidlinghagymát.
Ha gondoljuk az így elkészített tortát összemelegíthetjük sütőben, de jelen esetben ez kimaradt.
Még az utolsó pillanatban sikerült lépek csinálni! :-)
Nagyon finom, különleges és nem is (olyan) drága.
A juhtúrót ki is lehet hagyni, vagy helyettesíteni tehéntúróval, vagy krémsajttal, esetleg reszelt sajttal.
Vagy kinek-kinek szája íze szerint.
Hozzávalók csak hozzávetőlegesen:
1 kg. burgonya
30 dkg. liszt
1 fej vöröshagyma
4 cikk fokhagya
1 csokor petr.zöld
3 db. tojás
só,
bors,
1 kk. szódabikarbóna
olaj a sütéshez.
Ennek az ételnek jellegét az őröltbors és a petrezselyemzöld adja. Adjunk hozzá bőven, de azért vigyázva.
Nagyon fontos, hogy nem olajban sütjük, hanem olajon!
Tehát csak pici olaj a sütő aljára és szépen megsül, és nem fog tocsogni az olajtól!
Nem lehet ellenállni ennek a finomságnak.
S hogy jobban essék, előtte ágyazzunk meg egy jó kis barackpálinkával :-)
S ha már bűnöztünk, a jobb emésztés érdekében igyunk egy pohárka borocskát.
A jobbik fajtából.
Nekem a lőre is tokaji :-)
Készítsétek el és fogyasszátok egészséggel!
Üdv:
Jééé nálunk tegnap ez volt az ebéd, csak nem tortaként....simán kanalazva , ellapogatva sütve :-)) 1 kiló krumpliból kettőnknek, így oda a fogyás .
VálaszTörlés