2013. január 20., vasárnap

Rózsatorta

Előre szólok és kérem bocsánatodat.
Ezt a sütit ha elkészíted, a mérleg nem fogja figyelmen kívül hagyni és következik a megtorlás :-(
 Szóval nehéz ennek ellenállni, mert már az illatával elbűvöl.

Itt még van időd, kiléphetsz a blogomból, amíg nem késő!

Ha ezeket a sorokat olvasod, akkor vagy nincs szükséged fogyókúrára, vagy hajt a kíváncsiság és tettre kész vagy :-)
Akkor hajrá.

Ferdinánd sütemény, avagy rózsatorta.

1 kg. liszt, 8 tojás sárgája, 6 dl tej, 1 cs. élesztó, 1 tk. só, 3 ek. cukor, 2 dl. olaj.

Fenti hozzávalókból dagasztunk egy jó kis tésztát.
Konyharuha alatt duplájára kelesztjük.

Amíg kel, elkészítem a krémet. 2 db Ráma 0,5 kg porcukor és 2 csomag vaníliacukor. Ezeket habosra keverem.

Ha megkelt a tészta két felé veszem. Kinyújtom a tésztát és rákenem a krém felét.

Majd feltekerem és kb. 4 centis darabokra vágom.
Ezt teszem a tészta másik felével is.
Kivajazott edénybe, tepsibe rakom a szeleteket, de úgy, hogy maradjon bőven hely közötte.



 Ebből az adagból ennyi lett.

Még most is hagyom pihenni kb. 15 percet.

Aztán be az előmelegített sütőbe.
200 fokon, kb. 45 percig sütöm.

Amikor már kb. így néz ki ( ez kb. 20 perc sütés után volt):
akkor szoktam egy kis vaníliacukros tejjel a szélét meglocsolni.Ennél a tepsinél kb. 8 ek. tejet locsoltam.
Ugyanis: A tésztából kiolvadt forró cukros vaj és a hideg tej karamellizálódik és ettől egy nagyon finom réteg lesz a sütink alján. Mondhatom azt is, hogy ez a lelke az egész sütinek.
Ezek után készre sütöm.





 Megmutatom a süti alját. Az a fényes bevonat, na! na az maga az édes bűnbe esés!

Ezek után "már csak" annyi a dolgunk, hogy elmosogassuk azt a rengeteg edényt, amit felhasználtunk.
Mert van belőle bőven!
De amíg sül a sütemény szép rendbe tesszük a bázisunkat :-)

Aztán ha már degeszre ettük magunkat, igyunk egy pohár jó, finom száraz hegyaljai borocskát.
Kizárólag a jobb emésztés miatt.

Kívánok sok sikert és jó étvágyat hozzá!
Jaaaaaaaa, ha megsütitek hozzátok erről is a fotókat, szívesen veszem!


Üdv:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése