2012. december 6., csütörtök

Fahéjas almarózsa

Ha hó, ha tél,
akkor fahéj :-)


Azt mondják, hogy a fahéj a legünnepibb fűszer!

 Szeretjük meghitt, kellemes illatát, ami belengi az otthonunkat, mikor az ünnepre készülődünk. De nem csak az illata miatt lehet jó és hasznos a fahéj, emellett még számtalan előnyös tulajdonsága is van:emésztés, fogyókúra, cukorbetegség, öregedésgátló, vírus- és baktériumölő,hangulatjavító hatású.



Fahéjas almarózsák

Hozzávalók:
  • 1 csomag vajas-leveles tészta
  • 3 alma
  • 5 ek.cukor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 3 evőkanál cukor
  •  2 ek. citromlé
Az almákat megmossuk, kettévágjuk és a magházat eltávolítjuk. Vékony szeletekre vágjuk.
Feltesszük a vizet főni a 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével.
Amikor forr a víz, beletesszük az almaszeleteket és két perc múlva ki  is szedjük, törlőruhára  tesszük. Ez a folyamat azért kell, hogy hajlítható legyen az alma.

A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk derelyemetszővel. Megszórjuk a cukor - fahéj  - citromhéj keverékkel, majd még egyszer végighempergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben.



Ezután a csíkokra rárakom az almaszeleteket úgy, hogy azok egy kissé fedjék egymást, majd pedig szépen feltekerem.

Sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé rakom a rózsákat, vagy maffin sütőbe teszem és 220 fokon  20-25 perc alatt megsütöm.



Porcukorral meghintem és langyosan kínálom.




Borosgazdák lévén csak ajánlani tudom hozzá a forralt bort :-)

Sok sikert hozzá és jó étvágyat!  



                                                








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése